
Ryż – nie tylko do jedzenia
Mieszkanki Azji mogą pochwalić się długowiecznością, zdrowiem, ale przede wszystkim lśniącymi i odżywionymi włosami. Zasługą jest dobrze skomponowana dieta oparta na owocach morza, warzywach oraz dobrej jakości zbożu – w szczególności ryżu, ale także osobliwy plan pielęgnacji.
Ryż jest podstawą wyżywienia ponad 1/3 części ludności na świecie, stosowany jako podstawa bądź dodatek do wielu dań. Kobiety w Japonii, Chinach oraz Azji Południowo-Wschodniej, wykorzystują ten produkt również w codziennej pielęgnacji swoich włosów, wyodrębniając wodę po gotowaniu tego produktu. Woda ryżowa ma posiadać w swoim składzie moc witamin i minerałów, zbawiennych dla struktury i kondycji włosa, między innymi w jej składzie znaleźć możemy witaminy z grupy B (w tym biotynę), witaminę E, aminokwasy oraz przeciwutleniacze.
Korzyści ze stosowania wody ryżowej
Kondycja włosów kobiet żyjących w krajach azjatyckich powinna sama w sobie być wizytówką wody ryżowej. Do najważniejszych korzyści związanych z jej stosowaniem, możemy zaliczyć przede wszystkim nadawanie włosom połysku, ich łatwiejsze rozczesywanie, wzmocnienie u nasady oraz usprawnienie procesu porostu.
Przygotowanie wody ryżowej
Wodę ryżową można z łatwością wykonać w warunkach domowych, w procesie moczenia. W tym celu przygotuj:
– poł szklanki ryżu
– około 2 szklanki wody
Suche ziarna ryżu dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Tak przygotowane ziarna umieść wraz z wodą w misce i odstaw do namoczenia na przynajmniej 30 minut. Odcedź przygotowaną wodę do czystego naczynia.
Możesz również skorzystać z alternatywnej metody, która zakłada ugotowanie ryżu według wskazówek zawartych na opakowaniu, odcedzenie ryżu wraz z przelaniem wody do czystego naczynia.
Stosowanie
Przygotowaną wodę stosuj zaraz po umyciu włosów w formie płukanki. W tym celu umyj włosy ulubionym szamponem (polecamy delikatny szampon z mocą składników aktywnych, np. Szampon Biotynox), spłucz, a następnie polewaj włosy wyodrębnioną z ryżu wodą. Delikatnie wmasuj ją opuszkami palców, odciśnij i zawiń włosy w kok i turban. Zmyj produkt po 20 minutach.
Zwykła czy fermentowana?
Niektóre źródła informują, że substancje, które zostały poddane fermentacji mają zdecydowanie większą zawartość przeciwutleniaczy. Jeśli chcesz przetestować ją również w takiej formie, przed odcedzeniem pozostaw wodę z ryżem na około 2 dni.
Alternatywne techniki pielęgnacji na stałe zagościły w planach wielu kobiet. Wizytówką Azjatek są błyszczące, niezwykle elastyczne włosy co zdecydowanie powinno zachęcić do wypróbowania wody ryżowej.