Ryż – nie tylko do jedzenia

Mieszkanki Azji mogą pochwalić się długowiecznością, zdrowiem, ale przede wszystkim lśniącymi i odżywionymi włosami. Zasługą jest dobrze skomponowana dieta oparta na owocach morza, warzywach oraz dobrej jakości zbożu – w szczególności ryżu, ale także osobliwy plan pielęgnacji.

Ryż jest podstawą wyżywienia ponad 1/3 części ludności na świecie, stosowany jako podstawa bądź dodatek do wielu dań. Kobiety w Japonii, Chinach oraz Azji Południowo-Wschodniej, wykorzystują ten produkt również w codziennej pielęgnacji swoich włosów, wyodrębniając wodę po gotowaniu tego produktu. Woda ryżowa ma posiadać w swoim składzie moc witamin i minerałów, zbawiennych dla struktury i kondycji włosa, między innymi w jej składzie znaleźć możemy witaminy z grupy B (w tym biotynę), witaminę E, aminokwasy oraz przeciwutleniacze.

Korzyści ze stosowania wody ryżowej

Woda ryżowa ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można stosować ją na twarz, ale kondycja włosów kobiet żyjących w krajach azjatyckich powinna sama w sobie być wizytówką tego płynu Do najważniejszych korzyści i efektów związanych z jej stosowaniem na włosy, możemy zaliczyć przede wszystkim nadawanie połysku, łatwiejsze rozczesywanie, wzmocnienie u nasady oraz usprawnienie procesu porostu.

olej ryżowy

Przygotowanie wody ryżowej

Pewnie zastanawiasz się jak ją zrobić? Wodę ryżową można z łatwością wykonać w warunkach domowych, w procesie moczenia. W tym celu przygotuj:

– poł szklanki ryżu

– około 2 szklanki wody

Suche ziarna ryżu dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Tak przygotowane ziarna umieść wraz z wodą w misce i odstaw do namoczenia na przynajmniej 30 minut. Odcedź przygotowaną wodę do czystego naczynia.

Możesz również skorzystać z alternatywnej metody, która zakłada ugotowanie ryżu według wskazówek zawartych na opakowaniu, odcedzenie ryżu wraz z przelaniem wody do czystego naczynia.

Stosowanie



Przygotowaną wodę stosuj zaraz po umyciu włosów w formie płukanki. W tym celu umyj włosy ulubionym szamponem (polecamy delikatny szampon z mocą składników aktywnych, np. Szampon Biotynox), spłucz, a następnie polewaj włosy wyodrębnioną z ryżu wodą. Delikatnie wmasuj ją opuszkami palców, odciśnij i zawiń włosy w kok i turban. Zmyj produkt po 20 minutach.

Zwykła czy fermentowana?

Niektóre źródła informują, że substancje, które zostały poddane fermentacji mają zdecydowanie większą zawartość przeciwutleniaczy. Jeśli chcesz przetestować ją również w takiej formie, przed odcedzeniem pozostaw wodę z ryżem na około 2 dni.

Olej ryżowy

Ryż w pielęgnacji włosów nie występuje tylko w formie wody. Można wykorzystać także olej ryżowy. Pozyskiwany jest z łusek ryżowych. Jego właściwości i zastosowanie są bardzo szerokie. Zawiera on przeciwutleniacze, dzięki czemu jest bardzo zdrowy, a także opóźnia starzenie się komórek. Jest bogaty w wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy E i K. Ten rodzaj oleju zawiera kwas oleinowy i linolowy, co sprawia, że znajdzie on zastosowanie również w kosmetyce. Zastosowany na skórę głowi spowolni proces starzenia i ograniczy do minimum ilość wypadających włosów. Ponadto ma on działanie stymulujące, dzięki czemu kosmyki będą rosły szybciej, a także będą grubsze i mocniejsze. Olej ryżowy można nakładać także bezpośrednio na włosy. Olejowanie wciąż zyskuje na popularności, a tego typu produkt świetnie nabłyszczy włosy i nada im miękkości. Olej możesz nakładać na całą długość pasm, pozostawiając go na noc, lub jedynie na zabezpieczać nim końcówki. Musisz jednak pamiętać, że najlepsze efekty uzyskasz stosując zabiegi regularnie.


Alternatywne techniki pielęgnacji na stałe zagościły w planach wielu kobiet. Wizytówką Azjatek są błyszczące, niezwykle elastyczne włosy co zdecydowanie powinno zachęcić do wypróbowania wody ryżowej.


Wróć do listy porad