Masło na włosy – czy to dobry pomysł?

Odpowiednie nawilżenie to podstawa pielęgnacji włosów niezależnie od ich rodzaju. Olejowanie od wielu lat jest bardzo popularnym zabiegiem, jednak nie każdy wie, że można w nim wykorzystać nie tylko olej czy oliwę, ale także masła kosmetyczne pochodzenia roślinnego. Przedstawiamy ich rodzaje oraz możliwości zastosowania w codziennej rutynie.

Masło shea

Masło shea, znane także jako karité, jest bardzo popularnym produktem w pielęgnacji. Najczęściej kojarzone jest ono jako składnik balsamów do ciała lub ust czy kremów do rąk. To nic innego jak olejek produkowany z nasion pochodzących z drzewa – masłosza parki – rosnącego głównie w Afryce. Z powodzeniem można stosować je także na włosy. Sprawdzi się ono przede wszystkim do kosmyków prostych, niskoporowatych. Dzięki naturalnemu filtrowi UV będzie ono idealne także na lato, gdyż zapewni ochronę przed szkodliwym promieniowaniem. Zastosowanie masła sprawia, że włosy stają się miękkie w dotyku, a fryzura łatwiej poddaje się stylizacji.

Masło kakaowe

Masło kakaowe jest kolejnym produktem, wywodzącym się z Afryki. Ma lekko słodkawy zapach, który sprawi, że pasma będą pachnieć jak czekolada. Zawiera zarówno kwasy tłuszczowe nienasycone (np. oleinowy lub omega-9) oraz nasycone (kwas stearynowy), dzięki czemu będzie idealne dla każdego rodzaju włosów. Zabiegi z zastosowaniem tego kosmetyku sprawią, że będą one wygładzone, a jednocześnie sprawiały wrażenie gęstszych.

Masło rafinowane

Masła rafinowane to takie, które zostały poddane obróbce termicznej i chemicznej. Dzięki temu powstają produkty, które nie mają silnego zapachu, czy intensywnego koloru, ale za to można je bardzo długo przechowywać, zanim się zepsują. W wyniku procesu rafinacji masło pozbawiane jest częściowo wartościowych składników, dlatego będzie miało gorsze właściwości niż produkty naturalne czy organiczne.

Masło nierafinowane

Masło nierafinowane to inaczej naturalne, które wydobywane jest z nasion wyłącznie mechanicznie – za pomocą prasy – bez wykorzystania wysokiej temperatury. Dzięki temu produkt nie jest pozbawiony zapachu ani smaku, a struktura jest nieco mętna. Warto jednak w pielęgnacji postawić właśnie na niego, bo jego właściwości nie zostały w żaden sposób wyjałowione. Na rynku są także masła określone jako organiczne, czyli nic innego jak kosmetyki naturalne pochodzące z certyfikowanych, ekologicznych upraw.

Masło murumuru

Masło murumuru pozyskiwane jest z palmy Astrocaryum rosnącej dziko w amazońskich dżunglach, dlatego wydaje być się bardzo egzotyczne. Najczęściej jest ono tłoczone na zimo. Jest bezzapachowe, a w formie stałej przybiera biały kolor. Masło bogate jest w kwas laurynowy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do włosów niskoporowatych. Posiadaczki loków również powinny je wypróbować, bowiem podkreśla ono skręt kosmyków, wygładza je i sprawia, że są łatwiejsze w ułożeniu. Niektórzy nazywają murumuru naturalnym silikonem, gdyż tworzy ono na pasmach swoistą barierę ochronną. 

masło na włosy

Jak stosować?

Masłowanie włosów można wykonać na kilka sposobów. Stała konsystencja produktu, daje mu przewagę nad klasycznymi olejami. Rozpuszczone masło w dłoniach można nakładać na suche włosy jako zabezpieczenie końcówek, lub domieszać je do odżywki, aby ją wzbogacić. Innym sposobem jest zastosowanie go jako maski, nawet całonocnej. Wtedy należy nałożyć masło na wilgotne włosy, w zależności od potrzeb i upodobań można je zmyć po pewnym czasie lub zostawić do wyschnięcia.

Wróć do listy porad