Jesienny „super food”

Dobrze skomponowana dieta jest podstawą utrzymania zdrowia na najwyższym poziomie, a także dobrego samopoczucia. Odpowiednia ilość witamin i składników odżywczych jest również kluczowa w kwestii perfekcyjnego wyglądu paznokci oraz włosów. Zbliżająca się jesień, zimniejsze dni i wieczory to wręcz idealny moment na reorganizację swojej diety w celu przemycenia składników przeciwzapalnych, wysoce odżywczych i wspomagających walkę z sezonowym osłabieniem kosmyków.

Dieta powinna zmieniać się w ciągu roku równolegle ze zmianą twojej garderoby. Bazowanie na sezonowych produktach pozwala ci na odkrycie bogactwa smaku, a dodatkowo gwarantuje wprowadzenie różnorodnych składników mineralnych, makro i mikroelementów do organizmu. Co powinno znaleźć się na twoim talerzu w okresie jesiennym?

Dynia

Jest pierwszym warzywem, które przychodzi na myśl podczas planowania jesiennych posiłków! Niezwykle bogata w składniki przeciwnowotworowe oraz wzmacniające odporność. Przesycona jest błonnikiem usprawniającym działanie układu trawiennego, a także witaminą A, której niedobór może prowadzić do puszenia i matowienia kosmyków. Co więcej jej pestki zawierają dużą ilość cynku, który jest niezastąpiony w procesie porostu włosów.
Co możesz przygotować z dyni? Sprawdzi się idealnie w postaci rozgrzewającej zupy-krem, ale także jako dodatek do makaronów czy gulaszy. Jej słodkie odmiany możesz przemycić w jesiennych wypiekach! Nasionami posyp poranną cynamonową (rozgrzewającą) owsiankę lub dodaj do sałatki na lunch.

Orzechy włoskie

Nie od dziś wiadomo, że orzechy włoskie usprawniają pracę mózgu, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, których obecność jest niezbędna w twojej diecie. Musisz zdawać sobie także sprawę z tego, że jako jedyne z orzechów zawierają witaminy z grupy B, w tym biotynę, która ma bezpośredni wpływ na wygląd i stan twoich kosmyków i skóry głowy. Orzechy możesz spożywać formie przekąski, a także będą idealnym uzupełnieniem owsianek, jogurtów, sałatek, czy zamiennikiem orzechów piniowych podczas tworzenia domowego pesto.

Rośliny strączkowe

Fasola, ciecierzyca, soja oraz soczewica to składniki, z którymi powinnaś zaprzyjaźnić się tej jesieni. Bogate są w źródło kwasu foliowego, białka i cynku, czyli trio niezbędnego do naprawy, a także wzrostu komórek włosa. Znajdziesz w nich również żelazo oraz niezbędny składnik budulcowy jakim jest białko. Przygotuj z nich potrawkę, zupę, dodaj do sałatki czy jako dodatek do chilli con carne. W przypadku roślin strączkowych – ogranicza cię tylko wyobraźnia!

Owoce

Nie zapominaj o owocach. Mimo tego, że sezon na maliny, borówki i inne dary lata powoli przemija, dodawaj do swojego jadłospisu owoce, takie jak: jabłka, granaty, owoce cytrusowe i gruszki. Idealne w formie przekąski.

Zielone warzywa

Warzyw nigdy nie powinno zabraknąć w twojej diecie. Miej na uwadze szczególnie te zielone: brokuły, szpinak, jarmuż, seler, rukolę i karczochy, dodając je do ulubionych posiłków.

Zioła i przyprawy

Nie zapominaj również, że dobra potrawa powinna być odpowiednio przyprawiona! Korzystaj z przeciwzapalnego imbiru, kurkumy i cynamonu. Dania wzbogacaj rozmarynem, tymiankem, bazylią i koprem. Przemyć również bogatą w witaminę C natkę pietruszki.

Nie bez powodu mawia się: jesteś tym co jesz. Stan włosów jest odzwierciedleniem tego co znajduje się na twoim talerzu, dlatego zadbaj o jakość dostarczanych do organizmu posiłków i… błyszcz w okresie jesiennym!

Wróć do listy porad