Biotyna, czyli witamina H – jak działa na włosy?

Biotyna nie bez powodu nazywana jest witaminą piękna. Ma ona duży wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Jej niedobór może skutkować wypadaniem kosmyków, dlatego warto zadbać o to, by znalazła się w codziennej diecie. Poznaj je właściwości i zobacz, w jakich produktach możesz ją znaleźć.

Zaliczana do witamin z grupy B Biotyna określana jest również jako witamina B7 lub H. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i jako jedyna ze swojej grupy wytwarzana jest przez nasz organizm. Biotyna jest niezbędna dla zachowania zdrowia włosów – wzmacnia je i pobudza wzrost. Braki witaminy H mogą z kolei może powodować osłabienie i wypadanie włosów, łupież oraz inne problemy ze skórą głowy.

Wzmacniające działanie biotyny

Niski poziom biotyny wskazywany jest jako jedna z przyczyn wypadania włosów. Problem ten często spowodowany jest osłabieniem mieszków włosowych w wyniku powstania łojotokowego zapalenia skóry. Witamina H reguluje aktywność gruczołów łojowych, minimalizując ryzyko choroby i związanych z nią negatywnych skutków dla kondycji włosów. Normalizuje ona także metabolizm skóry głowy, co pozytywnie wpływa na cebulki i stymuluje wzrost włosów.
Biotyna jest niezbędna dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji włosów także ze względu na dużą zawartość cząsteczek siarki, które niezbędne są do wytwarzania keratyny. Keratyna jest podstawowym budulcem włosów i paznokci, a jej niedobór przyczynia się do wypadania oraz łamania kosmyków.

Biotyna – gdzie ją znajdziesz?

Proces wytwarzania Biotyny przez ludzkie ciało odbywa się w jelicie grubym, gdzie wchłaniana jest w niewielkim stopniu. Z tego powodu warto zadbać o dostarczenie jej do organizmu. Witaminę H przyjmować można zarówno jako suplement, jak i poprzez odpowiednie skomponowanie diety. Występuje ona także jako składnik kosmetyków do pielęgnacji, których zadaniem jest wzmocnienie włosów i walka z ich wypadaniem – znaleźć ją możesz na przykład w produktach linii Biotynox.

Biotyna jest składnikiem wielu produktów żywnościowych, jednak zazwyczaj występuje w nich w małych ilościach. Znajdziesz ją w większości rodzajów mięsa – szczególnie w wątróbce i innych podrobach. Jeśli stosujesz dietę bezmięsną, stawiaj na nasiona soi, orzechy, ciemny ryż, otręby zbożowe, olej słonecznikowy i rzepakowy oraz nabiał. Dobrym źródłem witaminy H są także warzywa i owoce, na przykład pomidory, kalafior, szpinak czy marchew oraz banany, brzoskwinie, arbuzy i winogrona. Włączając produkty bogate w biotynę do swojej diety pamiętaj jednak, że w miarę możliwości najlepiej jest je spożywać na surowo, ponieważ wysokie temperatury powodują częściowy rozpad witaminy.

Wróć do listy porad